
Kuusen syötävät & juotavat

Joka kevät kuusen nuoret, vaaleanvihreät versot, kerkät, kertoivat, että kevät on täällä.
Kerkät ovat ensimmäisiä merkkejä uuden kasvun ajasta, ja niiden kerääminen on kuin luonnon oma rituaali.
Näistä kerkistä on tehty ravitsevia juomia ja siirappeja, nämä talletettiin talven varalle, muistuttamaan kuusen anteliaasta luonteesta.
Tuoreiden ja pakastekuivattujen kerkkien antioksidanttipotentiaali on sama.

-siirappi

-suola

-puolukkahillo

-juoma
Kuusenkerkkäsiirappia voi valmistaa hitaasti auringon voimalla tai nopsemmin keittämällä - molemmat tavat tarvitsevat lisäksi sokeria. Jäljelle jääneen kerkkämassan voi uutta alkoholiin ja näin saat ylellisen kerkkäsnapsin.
Aromikas kerkkäsuola sopii vaikka kalaruokien mausteeksi. Tuoreet kerkät tehosekoittimen kautta ruususuolan kanssa kuivuriin.
Raikas ja kirpsakka kerkkä-puolukkahillo saa piristävän mauan kerkistä. Usein käytän ruskeaa raakaruokosokeria.
Havu-juoman voi hauduttaa yksinkertaisesti kattilassa ja nauttia pitkin päivää.